Je werkt nu al even in bijberoep, maar het is geen succes en je wil stoppen. Of het gaat juist zo goed dat je je C4 op je werk wilt geven en voltijds zelfstandig aan de slag wilt gaan. Wij helpen je in dit artikel om dit zo makkelijk mogelijk te doen.
Hoe kan je je activiteit in bijberoep tijdelijk stopzetten
Je kan je zelfstandige activiteit in bijberoep voor een periode op pauze zetten. Daarvoor hoef je niet veel te doen. Ten eerste moet je voor de BTW een nihil aangifte doen. Je verkoopt of koopt namelijk niets meer. Je moet ook contact opnemen met de sociale kas waar je bent bij aangesloten. Deze vraag je om een vrijstelling van de bijdragen, aangezien je geen inkomsten meer hebt uit je zelfstandige beroepsactiviteit.
Een andere optie is om naar het ondernemingsloket te gaan. Daar vraag je om de zaak die je hebt stop te zetten. Zo kun je je btw nummer stopzetten in bijberoep. Wil je weer aan de slag gaan in bijberoep, dan kun je weer met je eigen ondernemingsnummer starten.
Welke kosten zijn er om je bijberoep te stoppen
Je moet er voor zorgen dat je uit de KBO wordt uitgeschreven. Dit doe je bij jouw ondernemingsloket. Je moet daar een reden voor geven en een datum van de stopzetting. Dit kost rond de 37 euro. Hierna moet je enkele administratieve stappen doorlopen.
Na het stoppen, zowel definitief of tijdelijk, moet je dit zeggen aan de btw-administratie. Anders kun je een boete krijgen. Zorg er ook voor dat de btw die je nog schuldig bent is betaald.
Andere kosten die je nog kunt hebben zijn de schulden die je misschien nog hebt van je bijberoep. Let erop dat al je facturen betaald zijn. De rente voor ondernemers kan een stuk hoger liggen dan deze voor particulieren.
Definitief stopzetting zelfstandige activiteit bijberoep
Wanneer je voor altijd stopt met je activiteit dan moet je een hoop dingen doen om dat aan iedereen duidelijk te maken.
Ten eerste stop je met opdrachten te aanvaarden en neem je geen bestellingen meer aan. Zorg ervoor dat al je zaakjes zijn afgehandeld voor je er de brui aan geeft anders kan dit je nog duur komen te staan.
Wanneer dat is gebeurd vraag je de Kruispuntbank van ondernemingen om je ondernemingsnummer te schrappen. Dit kan via het ondernemingsloket waar je bent ingeschreven.
Hierna moet je btw-nummer stopgezet worden. Vraag de btw-administratie om het te schrappen. Dit moet binnen 1 maand na het stopzetten van de activiteiten. Je zal hiervoor een stopzettingscontrole moeten ondergaan.
Je moet ook het sociaal verzekeringsfonds of je ziekenfonds op de hoogte brengen dat je stopt met je bijberoep. Als je niet meer actief bent moet je geen sociale bijdrage meer betalen.
Heb je een zelfstandige helper of een meewerkende echtgenoot? Dan moet je dit ook meedelen aan het sociaal verzekeringsfonds dat deze niet meer meewerken.
Overschakelen naar voltijds zelfstandige of een onderneming
Je wil stoppen in bijberoep, maar juist om voltijds aan de slag te gaan als zelfstandige. Wanneer je overschakelt dan gelden alle verplichtingen en rechten die bij het fulltime statuut als zelfstandige horen. De voordelen van een bijberoep zijn niet meer van kracht dan.
Je hebt dus geen uitgebreide sociale bescherming en vangnet. Je moet dus een goed ondernemingsplan maken en alle nodige instanties op de hoogte brengen. Je moet dit ook aangeven bij je sociaal zekerheidsfonds dat je van bijberoep naar volledig als zelfstandige gaat. Dan zullen de bijdragen ook veranderen.