Eigen zaak starten in bijberoep

Eigen zaak starten in Bijberoep

Eigen zaak starten in bijberoep

Een vraag die we steeds vaker krijgen: hoe start ik een eigen zaak in bijberoep? Geen wonder dat we die vraag krijgen, want werken voor iemand anders loont steeds minder. De belastinggraad op werknemers in België ligt met consumptie en ander belastingen erbij rond de 73%. Voor jezelf een side job in bijberoep doen is een goede manier om extra geld te verdienen. 

Waar denk je best aan voordat je start? 

Vooraleer je als zelfstandige aan de slag gaat zijn er enkele zaken die je best even overweegt. Ten eerste moet je kijken als het risico en de baten wel tegenover elkaar opwegen. Wanneer je een eigen bedrijf begint valt al het risico om een inkomen te vergaren op jou. Wanneer je start in bijberoep kun je dit gelukkig al grotendeels compenseren.

Een ander aspect waar veel mensen die in bijberoep aan de slag gaan moeten aan denken is als zij wel voldoende tijd hebben. Time management is heel belangrijk als je werken en ondernemen gaat combineren. Om in bijberoep te werken moet je minimum 19 uur per week werken. Meestal werk je voltijds 38 uur. Iedereen weet natuurlijk dat daar per week toch een 10-tal uur bij komt kijken qua naar het werk gaan, klaarmaken voor je werk en je werk afsluiten. 

Ten derde moet je ook goed nadenken over welke rechtsvorm je het beste kiest voor je onderneming. Het is slim om toch eens na te denken over dit te doen in VOF vorm of als BV. Zeker als je denkt redelijk wat winst te maken. De inkomsten van je bijberoep worden namelijk opgeteld bij deze van je gewone werk. Daardoor val je al snel in een hele hoge belastingschaal. 

De voordelen van een eigen zaak starten in bijberoep

  1. Meer vrijheid

Ondernemen geeft een hoop meer vrijheid dan nog een extra job te zoeken voor een werkgever. Je kiest zelf hoeveel uren je werkt en welke opdrachten je aanvaard. Niemand tikt je op de vinger als je eens enkele minuten te laat bent of een dag vrijaf wil nemen.

  1. Een extra inkomen

Als je het goed doet verdien je meer geld dan je investeert in je bijberoep. Daardoor krijg je een extra inkomen dat je wat meer ademruimte kan geven of een hogere levensstandaard kan geven. 

  1. Weinig risico

In tegenstelling tot direct voltijds te ondernemen heb je als je een eigen zaak starten in bijberoep nog je vaste inkomen van het werk. Daardoor heb je ook als het minder goed gaat een financiële buffer om op terug te vallen. 

  1. Een leerrijke ervaring

Indien het de eerste keer is dat je voor jezelf werkt kan starten in bijberoep een heel leerrijke ervaring zijn. Over het algemeen heb je minder stress omdat je altijd nog kunt terugvallen op je vaste werk. Je kan er ook achter komen als starten als voltijds zelfstandige iets is dat je wilt doen.

  1. Bepaalde fiscale voordelen

Je kunt je beroepskosten inbrengen en fiscaal aftrekken. Dit kan nuttig zijn voor zaken die je zowel privaat als voor de onderneming gebruikt. Denk maar aan bijvoorbeeld een laptop of een GSM. 

De nadelen van een eigen zaak starten in bijberoep

  1. Geen extra sociale rechten

Je krijgt geen extra rechten als je er extra gaat werken in bijberoep. De sociale rechten die je betaalt dienen enkel voor de solidariteit – ofwel extra geld afhandig te maken voor de bodemloze put van de staat maar dat terzijde –  en je krijgt hier qua pensioen niets van terug. 

  1. Zware belastingen

Je inkomsten van je bijberoep worden bijgeteld bij je personenbelasting. Daardoor kom je al snel in een heel hoge belastingschijf terecht van 40 tot 50%. Je kan dit natuurlijk wel deels vermijden door zoveel mogelijk beroepskosten te maken waar je ook privaat voordeel uithaalt. 

  1. Stress en tijd tekort

Werken naast je werk in bijberoep kan een hoop extra stress met zich meebrengen. Je werk bij je werkgever moet nog steeds in orde zijn. Je zult merken wanneer je voor jezelf werkt dat er altijd wel iets te doen valt. Daardoor kun je snel met te weinig tijd zitten voor je gezinsleven of voor jezelf.

  1. Boekhoudkundige verplichtingen

Als zelfstandige aan de slag gaan brengt een hoop administratieve lasten met zich mee qua boekhouding, ook in bijberoep. Hoewel het een stuk minder veel en streng is dan als je een onderneming hebt, zal dit je toch nog steeds wat tijd en moeite kosten. 

Hoe wij u kunnen helpen

Wij kunnen de meest tijdrovende zaken van een zaak starten in bijberoep voor u doen. De Details kan voor u content marketing doen, SEO, productbeschrijvingen, e-mails opstellen die verkopen en ga maar door! 

Wij kunnen voor je jouw marketing doen, klanten binnenhalen en jouw zakelijke reputatie opbouwen. Daardoor kunt je je focussen op wat jij echt wil doen. Verkopen of je diensten in bijberoep aanbieden zonder te stressen over de details.

You might also enjoy