Kmo portefeuille in bijberoep: dit moet je weten

kmo portefeuille in bijberoep

Kmo portefeuille in bijberoep: dit moet je weten

Wat is de KMO portefeuille

Als iemand die werkt in bijberoep vraag je je misschien af als je wel valt onder de voorwaarden van de KMO portefeuille. Ja, je kunt steun van deze subsidiemaatregel als je aan de voorwaarden voldoet om er op aan spraak te maken. 

Concreet is het doel van de KMO portefeuille om jouw een duwtje in de rug te geven qua aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld opleidingen en adviezen. 

Wat zijn de voorwaarden om in bijberoep een kmo portefeuille te gebruiken

Je hebt om van de kmo portefeuille gebruik te maken een btw nummer nodig, ook als je werkt in bijberoep. Je kan ook niet alles ermee doen. Je kan niet je voorraad van je webshop aankopen bijvoorbeeld. 

Wat het wel is, is een steunmaatregel om ondernemers wat extra middelen te geven als ze gebruik maken van een geregistreerde dienstverlener. Dit zijn ondernemingen die advies of opleidingen aanbieden en door de overheid daarvoor erkend zijn. 

Je moet aan redelijk wat voorwaarden voldoen die je terug kunt vinden op de website van de Vlaamse overheid. Belangrijk is dat je niet twee keer een subsidie voor dezelfde dienst kunt krijgen. 

Hoeveel steun krijg je in bijberoep van de KMO portefeuille

Als kleine onderneming kun je genieten van 30% steun via de kmo-portefeuille. Als zelfstandigeiemand die werkt in bijberoep ben je een kleine onderneming. Je kan maximaal 7500 euro steun ontvangen in een jaar. 

Normaal gezien zal je als startende ondernemer in bijberoep nooit aan het plafond van 7500 euro zitten. Anders kun je beter volledig zelfstandige worden omwille van de belastingen. 

Voor de volledigheid, een middelgrote onderneming krijgt, maar 20% steun. Daar hoef je als zelfstandige in bijberoep natuurlijk geen rekening mee te houden. 

Hoe maak je gebruik van de kmo portefeuille 

Of je nu werkt als voltijds zelfstandige of in bijberoep het aanvragen is hetzelfde en het gebruik van de kmo portefeuille gaat volgens dezelfde procedure. De aanvraag van de steunmaatregel is volledig elektronisch. 

Wanneer je een dienst of advies hebt gebruikt van een erkende dienstverlener dan doe je gewoon een aanvraag voor de subsidie. Na enkele dagen of zelfs weken krijgt u een percentage van het bedrag – 30% tot 7500 euro – van wat je hebt uitgegeven teruggestort. 

Heb je nog vragen over het gebruik van de KMO portefeuille als je actief bent in bijberoep? Wij kunnen je advies op maat verlenen al vanaf 125,- incl. Btw.

You might also enjoy