Werken in Bijberoep: een goed idee?

Werken in bijberoep

Werken in Bijberoep: een goed idee?

Je hebt een vaste baan en je zou graag beginnen werken in bijberoep. Misschien doe je dit om wat extra inkomen te verdienen, of om eens te kijken als dat wel iets voor jouw is zelfstandige worden. Hier nemen we onder de loep als dit in jouw situatie wel een slim idee is, en waar je je zo allemaal mag aan verwachten.

Hoeveel uren mag je werken in bijberoep

Je moet in je vaste baan minstens 235 uren per kwartaal werken, maar het aantal uren in bijberoep mogen er zoveel of zo weinig zijn als je zelf wilt. Als je een week niets doet en een andere week 60 uren klopt, veranderd niets hieraan. 

Dit toont al aan hoeveel vrijheid je hebt als zelfstandige in bijberoep. Je werkt de uren die je wilt wanneer je wilt voor hoeveel euro je wilt. Als dit je aanspreekt dan kun je alvast een vinkje zetten bij de tabel van goed idee! 

Werken in bijberoep tijdens ziekte

Je mag werk verrichten in bijberoep als je ziek bent. Het kan zijn dat je gewoon vast werkt en een ziektebriefje hebt. Dan kun je natuurlijk tijdens de dagen dat je op je werk moet zijn kunt werken. Je baas zal dat niet leuk vinden, maar hij dat hoeft hij niet te weten. Het is (voorlopig toch) een vrij land. 

Het ligt iets anders als je een ziekte uitkering krijgt en je zelfstandig in bijberoep wilt beginnen werken. Als je een ziekte of een invaliditeitsuitkering krijgt die voortvloeit uit minstens halftijdse tewerkstelling dan kan je aan de slag in bijberoep. Je hebt wel toelating van een arts nodig.  

Als je afhankelijk bent van een uitkering let je dus best op. Als je te veel verdient kun je de uitkering verliezen, of kan deze verminderd worden. 

Part time werken en zelfstandig in bijberoep

Het is mogelijk om als je part time aan de slag bent een activiteit in bijberoep uitte oefenen. Je kunt aan de slag als zelfstandigen bijberoep als je 4 5 de werkt, maar ook als je slechts 19 uur werkt. Dat is wel het minimum. Het is belangrijk je in het achterhoofd houdt dat je altijd minimaal aantal uren moet werken. Ongeacht als je een bediende, arbeider of ambtenaar bent. Je moet een vast beroep hebben part time of full time om in bijberoep te mogen werken.

Freelance werken in bijberoep

Je kan Freelancer in bijberoep worden met redelijk wat gemak. Dit heeft exact dezelfde voorwaarden als gewoon in bijberoep iets doen. Je gaat dan gewoon opdrachten uitvoeren voor andere opdrachtgevers. Dit is anders dan bijvoorbeeld een webshop in bijberoep doen. De regels die op je van toepassing zijn, zijn dezelfde als die van anderen in bijberoep. Over het algemeen gezien natuurlijk. De bepaalde activiteit die je in bijberoep doet zal heel vaak andere regels met zich mee brengen waar je je moet aan houden. 

Ons advies

In bijberoep beginnen werken is een goed idee! Het brengt weinig risico met zich mee en geeft je een eerste proevertje van ondernemen. De grootste last is dat je vaak te weinig tijd hebt om je volledig op je bijberoep te richten. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en ons je laten bijstaan zodat het een zo succes mogelijk verhaal wordt je misschien wel voltijds zelfstandig kunt worden.

You might also enjoy