Een vacature opstellen: wat je moet weten en het belang

Hoe een vacature opstellen

Een vacature opstellen: wat je moet weten en het belang

Wie vindt nog het juiste personeel?

Meer dan ooit rapporteren bedrijven problemen met het vinden van gekwalificeerd en betrouwbaar personeel. 

 

Een recent onderzoek van uitzendbureau Manpower wijst uit dat 76% van de werkgevers moeilijkheden heeft met het vinden van personeel. 

 

Goede werknemers zijn zeldzaam geworden. Elke onderneming die geconfronteerd wordt met dit probleem moet op zoek naar creatieve manieren om deze arbeidsmarkt te navigeren en gekwalificeerde kandidaten over de streep te trekken.

Hoe vind je de juiste mensen voor jouw onderneming?

Mensen zijn rationele wezens. De beste manier om nieuw personeel te vinden is om een beter aanbod te doen dan gewoonlijk in jouw sector, minstens een beter aanbod dan de onmiddellijke concurrentie.

Het aanbieden van een betere verloning of andere extralegale voordelen is natuurlijk niet steeds mogelijk. 

Er zijn nog manieren om meer gekwalificeerde en gemotiveerde mensen aan te trekken. Je kan een headhunter inhuren. Deze dienst is omstreden. Headhunters proberen werknemers van andere ondernemingen af te snoepen. Bovendien is het zeer duur om een headhunter in te schakelen.

Er zijn nog manieren om de juiste mensen te vinden. Ze zijn wellicht eenvoudiger dan je denkt.

De eerste indruk

De eerste stap in een aanwervingsprocedure is meestal het publiceren van een vacature. Een vacature is het eerste contact tussen jouw onderneming en een potentiële nieuwe werknemer. Een eerste indruk is altijd belangrijk.

Helaas stellen wij vast dat vele werkgevers deze stap onvoldoende uitwerken. De gemiddelde vacature is inspiratieloos en in een drafje opgesteld. Vaak staan in een vacature louter wat algemene opsommingen. Deze soort vacatures zijn weinig inspirerend en er wordt snel over gescrold.

De boost van een sterke vacature

Niemand lijkt stil te staan bij het feit dat een goede vacature jouw aanwerving een echte boost kan geven. 

Daarom is het opstellen van kwalitatieve vacatures zo belangrijk. In een vacature moet een potentiële nieuwe werknemer aangespoord worden om jouw sollicitatie procedure te doorlopen. 

Wie betere vacatures publiceert dan de onmiddellijke concurrentie kan meer en beter personeel aantrekken, zonder dure headhunters of loonsverhogingen.

Vacature opstellen wat je moet weten

Waarom De Details inschakelen om jouw vacatures te schrijven?

Ervaren copywriters: de copywriters in dienst bij De Details hebben uitgebreide ervaring in het schrijven van allerhande commerciële teksten. Wij hebben tevens de nodige ervaring met human resources in huis. Deze combinatie zorgt voor kwalitatieve overtuigende vacatures geschreven conform de regels van de kunst.  

 

Online vindbaarheid: wij nemen onze kennis van SEO (‘search engine optimization’) mee in al onze projecten. We zorgen ervoor dat de webpagina waarop jouw vacature wordt gepost goed vindbaar is in Google Search en Google Jobs. Hoe meer mensen jouw vacature te lezen krijgen, hoe meer kans op de ideale kandidaat. Het zoeken van andere plekken om je vacature te posten (LinkedIn, specialistische websites, social media, …) behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

 

Snelle oplevering: het bedrijfsleven staat nooit stil. Wij begrijpen dat jouw vacature zo snel mogelijk moet worden opgevuld. Wij leveren de vacaturetekst op een snelle, maar realistische termijn waarbij nooit aan kwaliteit wordt ingeboet. 

Schaalbare oplossing: Indien je een hele reeks vacatures wenst te publiceren kunnen wij je verder helpen. Wij hebben ervaring met grote wervingsprojecten en kunnen een grote kwantiteit aan teksten leveren, opnieuw zonder in te boeten aan onze gekende kwaliteit.

De kost van een professionele vacaturetekst

Onduidelijke prijsstructuren en schimmige bijkomende kosten zijn een echt probleem in onze sector. Wij doen hier niet aan mee. De prijs van onze dienstverlening is helder en duidelijk. Er wordt steeds een éénmalige betaling afgesproken. Een vacature krijg je al vanaf 95,- als je er 10 of meer afneemt. Voor een enkele vacature vragen we 125,-. 

Contacteer ons vrijblijvend op info@dedetails.be

Vacature opstellen door copywriter

Het voordeel van professionele vacatureteksten

Weinig werkgevers staan stil bij de kracht van een goed geschreven vacature. Meestal worden de vacatures in het bedrijfsleven intern geschreven, zonder veel aandacht voor overtuiging, originaliteit, SEO en copywriting. 

 

Op deze manier wordt helaas niet het volle potentieel uit een vacature gehaald. De vacature valt niet op, wordt door weinig mensen gelezen en is weinig overtuigend.

 

Enkele redenen om jouw vacatures uit te besteden aan professionals:

Het bereiken van een ruimer publiek

Een vacature die zomaar op een website wordt geplaatst wordt amper gelezen. Enkel toevallige bezoekers van de website zullen erop stoten. Als de principes van SEO (‘search engine optimization’) worden toegepast wordt de kans dat jouw vacature gevonden wordt in de Google zoekmachine aanzienlijk groter

Overtuigen van topkandidaten

Copywriting is een gespecialiseerde discipline in de marketingwereld waarin overtuigende commerciële teksten worden geschreven. Weinig tot nooit worden de principes van copywriting toegepast op vacatures. Wie een copywriter loslaat op een vacature zal zien dat het resultaat veel origineler en overtuigender is dan gewoonlijk. Een overtuigende tekst zal ook meer topkandidaten charmeren.

Sterke onderhandelingspositie

Hoe meer kandidaten zich aanmelden en hoe enthousiaster deze zijn, hoe sterker jouw onderhandelingspositie. Zo sta je sterker in je schoenen als de gesprekken over loon en extralegale voordelen aanvatten. Zo kan een goede vacature zelfs een significante kostenbesparing betekenen op lange termijn.

Algemene PR voor jouw onderneming

Alles wat jouw onderneming online publiceert, draagt bij tot jouw reputatie. Dit is één van de vele redenen waarom bedrijven blogs en social media posts publiceren. Dit is niet anders voor de vacatures die je publiceert. Als willekeurige lezers een originele, mooi afgewerkte vacature van jouw bedrijf lezen draagt dit bij tot jouw algemene imago.

Het online plaatsen

De Details werkt regelmatig aan de SEO van allerhande bedrijven. Wij hebben zeer veel ervaring met het posten van teksten op websites. Wij kunnen een pagina op jouw website maken waarop wij de vacatures posten. Indien je al een dergelijke pagina heeft kunnen wij deze updaten met de nieuwe teksten. Uiteraard kunnen wij de vacatures ook posten op LinkedIn, sociale media of andere gespecialiseerde websites in je sector. Er kan zelfs een betaalde advertentie van gemaakt worden die pijlsnel een groot publiek bereikt op bijvoorbeeld LinkedIn of Google Ads.

 

Wij kunnen het proces van A tot Z afwerken, je hoeft zich nergens zorgen om te maken.

Veelgestelde vragen over een vacature opstellen

Zit je met enkele bijkomende vragen? 

 

Hieronder formuleren we een antwoord op de vragen die onze klanten in de praktijk vaak formuleren. 

 

Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Contacteer ons vrijblijvend op info@dedetails.be en we helpen je graag verder.

 

1. Kunnen jullie mijn vacature op LinkedIn plaatsen?

 

Zoals voorheen reeds gesteld kunnen wij ook het plaatsen van de vacature voor onze rekening houden. Op je website, op je favoriete sociale media kanaal, als betalende advertentie of als gewone post. Wij kunnen dit zelf uitvoeren op maat van jouw specifieke wensen.

 

2. Hebben jullie voorbeelden van vacatures?

 

Een goede tovenaar geeft zijn geheimen niet zomaar prijs. Als je graag enkele voorbeelden leest vooraleer de samenwerking op te starten kunnen wij deze wel voorleggen. Begrijp natuurlijk dat wij enkel oude voorbeelden van reeds ingevulde jobs kunnen tonen, die bovendien geanonimiseerd zijn. Het aanwerven van personeel is een vertrouwelijke aangelegenheid, De Details zou nooit informatie over een onderneming doorgeven.

3. Hoe schrijf ik zelf een goede vacature?

 

Elke vacature is anders. Vertrek altijd vanuit de noden van de onderneming waarvoor je schrijft. Hiervoor is een intakegesprek noodzakelijk. In een dergelijk gesprek krijg je een overzicht van de wensen van je opdrachtgever. Je zal ook te weten komen welk profiel gezocht wordt. Je krijgt ook meer voeling met de sector. Een vacature voor een advocatenkantoor moet volledig anders geschreven worden dan een vacature voor een buurtwerker. Dergelijke subtiliteiten kan je moeilijk via e-mail overbrengen. Organiseer een (digitale) meeting met je opdrachtgever.

 

Vervolgens dien je een eerste draft op te stellen van de tekst. Hierbij moet je een aantal zaken in het achterhoofd houden:

 

geef alle nodige informatie, vraag je af: wat wil mijn lezer vooral weten?

wees niet te bescheiden.

wees origineel, opgelet: sommige sectoren zijn formeler dan andere!

schrijf foutloos

pas copywriting toe

vergeet je SEO niet

 

Eens je de eerste draft hebt overgemaakt biedt je best een revisie aan. Verwerk de opmerkingen van je opdrachtgever zo is iedereen 100% tevreden.

 

Bezorg de afgewerkte tekst. Zorg ervoor dat je heldere afspraken maakt over het plaatsen van de vacature. Indien je opdrachtgever het wenst, plaats de vacature online.

You might also enjoy